MTSA
  •  

Demo opstelling groene waterstofproductiestation voor project GROHW geopend bij MTSA

29 september 2022

Wachten op groene waterstof? Als het aan GROHW ligt wordt ons geduld niet lang op de proef gesteld. GROHW maakt belangrijke stappen in de ontwikkeling en realisatie van een decentraal groen waterstof systeem. MTSA Technopower, één van de partners van GROHW en koploper in waterstoftechnologie, geeft blijk van haar technisch kunnen met de demo opstelling van het groene waterstofproductie en teststation. Donderdag 29 september was het zover, de officiële opening van deze opstelling door Nermina Kundic, Wethouder Duurzame Mobiliteit en Economie van Arnhem en Jorg Gigler, directeur TKI Nieuw Gas. 

 

De officiële opening van de demo opstelling werd ingeleid door Jorg Gigler. Jorg legt uit: “Waterstof is een belangrijke energiedrager die wind- en zonne-energie op een groene manier kan benutten. Het is niet de enige manier om de klimaatdoelen te halen, denk bijvoorbeeld aan de batterij ontwikkeling, maar het draagt er zeker aan bij. Waterstofinitiatieven, zoals GROHW, juichen wij van harte toe. Ook al zijn nog lang niet alle projecten rendabel en moet er nog veel kennis worden geworven. Het is daarom des te bijzonder dat GROHW nu echt overgaat tot de eerste stappen van realisatie.”

 

Van idee naar realisatie

In deze demo opstelling realiseert GROHW een eerste stukje van het geïntegreerde systeem, waarbij alle innovaties samenkomen van de deelnemende partners. MTSA Technopower, technologiebedrijf dat specialist is in het ontwerpen en bouwen van klantspecifieke industriële installaties, heeft hard gewerkt aan het hart van de installatie, de elektrolyser. Met als resultaat deze demo-opstelling. Rob van der Sluis van MTSA: “Deze elektrolyser is niet louter een waterstof productie unit, maar tegelijkertijd ook een testsysteem waarmee meerdere elektrolyse stacks onder real time conditions, maar ook via een voorafgekozen programma van fluctuerend energie aanbod, onafhankelijk van elkaar getest en met elkaar vergeleken kunnen worden. Wij zijn in dit stadium de kennis uit eerdere projecten, waaronder GROHW fase 1, aan het implementeren. Dit is natuurlijk een belangrijke stap naar onze gezamenlijke missie: de energietransitie versnellen met waterstof als energiedrager en technologieontwikkeling om groene energie rondom de klok beschikbaar te maken. Nu nog op kleine schaal, maar de volgende stap is opschalen naar een elektrolyse van 50kW voor de langdurige veldtest op De Gasfabriek in Deventer en uiteindelijk naar een multi MW (mega watt) waterstofsysteem. Voordat we die stappen kunnen zetten, gaan we de komende maanden flink testen, inclusief de samenwerking met de waterstof aangedreven warmtepompen van Cooll en het digitale energie management platform van Hanzenet, om ons goed voor te bereiden.”

 

Over GROHW

GROHW (GReen Oxygen, Hydrogen and Wasteheat) is een initiatief van

Witteveen+Bos, Saxion University of Applied Sciences, HanzeNet, Brandeniers, Rabobank, Asfaltcentrale Stedendriehoek (ACS), Vos Transport, Van Dorp Installaties, MTSA Technopower, HVE, Cooll en HAN University of Applied Sciences. Samen wordt er een schaalbaar groen lokaal waterstofsysteem ontwikkeld. Door kennis en ervaringen te delen dragen ze bij aan de energietransitie naar zero-emissie.

 

Wil je meer weten over het verloop van het project GROHW? Ga dan naar grohw.nl

Share this news:
MTSA

MTSA Technopower: Design, Engineering, Prototyping, Manufacturing & Service | © 2024 MTSA Technopower | Disclaimer | Algemene voorwaarden