MTSA
  •  

Pilot plant voor chemische omzetting van biomassa geïnstalleerd bij de KU Leuven

27 februari 2023

Na afronding van het ontwerp, de bouw en de afnametesten bij MTSA, werd de pilot plant gebouwd door MTSA Technopower voor chemische omzetting van biomassa geïnstalleerd in TRANSfarm, een kernfaciliteit van de KU Leuven.

De pilot plant maakt deel uit van het Biocon-platform van de KU Leuven. Dit platform is een scale-up faciliteit om de transitie naar een duurzame circulaire bio-economie te versnellen. Het overbrugt de kloof tussen laboratoriumvalidatie en commercialisering door opkomende chemische technologieën en koolstofcirculariteitsoplossingen op proefschaal te brengen.

Momenteel richt het platform zich op opschaling van de lignin-first bio raffinage technologie, die is uitgevonden door onderzoekers van het Centre for Sustainable Catalysis and Engineering (CSCE). Deze nieuwe technologie maakt de efficiënte omzetting van lignocellulose-biomassa (hout, grassen, agro-zijstromen) mogelijk in hoogwaardige hernieuwbare koolstofbronnen voor de chemische industrie.

Het Biocon-platform zal stapsgewijs verder worden uitgebreid met geavanceerde apparatuur op pilootschaal voor b.v. procesintensificatie, verdere nascheidingen en productsynthese.

Het Biocon-platform wordt gefinancierd door: Circular Bio-based Europe Joint Undertaking (CBE JU), SMARTBOX Project, VLAIO, Catalisti, Energietransitiefonds van FOD Economie, Departement Economie, Wetenschap en Innovatie (EWI).

Het hart van de proeffabriek is een reactor van 150 liter, die werkt bij temperaturen tot 240 ºC en drukken tot 120 bar. De pilot bestaat uit een aantal verplaatsbare skids.

Een timelapse van de installatie op de TRANSfarm-site van KU Leuven is te zien via volgende link:

https://www.linkedin.com/feed/update/urn:li:activity:7033299198376574976/

Voor vragen over dit project kunt u contact opnemen met Jan ten Have, technisch directeur van MTSA en projectleider van de ontwerp- en realisatiefase van het project.

Share this news:
MTSA

MTSA Technopower: Design, Engineering, Prototyping, Manufacturing & Service | © 2023 MTSA Technopower | Disclaimer | Algemene voorwaarden