MTSA
  •  

Zomerwarmte voor in de winter

09 oktober 2020

Voor het creëren van een duurzame wereld heeft MTSA in opdracht van- en in samenwerking met een technisch instituut een prototype warmtebatterij ontwikkeld en vervaardigd die zomerwarmte kan opslaan.
Zoals een gewone batterij stroom opslaat, zo slaat de warmtebatterij warmte op. Zo kan zomerwarmte worden opgeslagen om er winterkou mee te verdrijven.

Het hart van de warmtebatterij is een groot vat gevuld met hygroscopisch zout, een materiaal dat goedkoop is en ruim voorradig. Laden en ontladen van de batterij gebeurt op basis van hydratatie. De warmte die de batterij inkomt, droogt het zout. Wanneer later water wordt toegevoegd, komt de warmte weer vrij. Het invangen van de warmte kan bijvoorbeeld met zonnecollectoren. De warmte die weer uit de batterij komt, is te gebruiken om water in een boiler op te warmen. Het warme water kan dan worden gebruikt voor de centrale verwarming of als warm water.

Dit is nodig voor een toekomst waarin huizen geen energie meer verbruiken, maar zelfs energie opleveren. Om een huis echt energieneutraal te maken, is de opslag van energie essentieel – ook over de seizoenen heen. Bij duurzame energie zijn vraag en aanbod namelijk niet goed op elkaar afgesteld: op zonnige zomerdagen is de productie hoog en het verbruik laag, op donkere winterdagen is dat omgekeerd. Met een warmtebatterij is het overschot van de zomer ’s winters in te zetten.

Share this news:
MTSA

MTSA Technopower: Design, Engineering, Prototyping, Manufacturing & Service | © 2024 MTSA Technopower | Disclaimer | Algemene voorwaarden